Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 22-02-2009
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Doi europarlamentari PDL cer oficialilor italieni sa discute cu reprezentantii romanilor din Italia
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziua.ro/news.php?data=2009-02-23&id=21630


Numele cotidianului

Articolul: 

Doi europarlamentari PDL cer oficialilor italieni sa discute cu reprezentantii romanilor din Italia

 
 
 

 22 februarie, 16:38 

   
       
           
   

     
   

Sebastian Bodu (ZIUA Foto, Mircea PAUN)

     
       
   
 

Europarlamentarii PDL Marian Jean Marinescu si Sebastian Bodu au transmis, prin intermediul ambasadorului Italiei pe langa UE - Ferdinando Nelli Feroci, o scrisoare mai multor oficiali italieni, carora le cer sa se intalneasca cu romanii din Italia si chiar sa viziteze Romania, relateaza NewsIn.

Scrisoarea este adresata ministrului pentru Administratie Publica, Renato Brunetta, ministrului de Interne, Roberto Maroni, ministrului pentru Reforme, Roberto Calderoli primarului Romei, Gianni Alemanno, guvernatorului provinciei Roma, Nicola Zingaretti, guvernatorului regiunii Lazio, Piero Marrazzo si parlamentarului Rita Bernardini, reprezentanta a Partidului Democrat italian.

Cei doi europarlamentari democrat-liberali sustin ca seria de infractiuni comise in Italia de unii cetateni romani a creat un val de antipatie, si chiar de ura, impotriva romanilor, in general, si a romanilor din Italia, in particular. "Intreaga natiune romana este judecata de italienii obisnuiti, de presa si de autoritatile statului pe baza faptelor antisociale ale unor infractori care, raportat la numarul total al romanilor care duc o viata normala in Italia, reprezinta totusi o minoritate", scriu Marian Jean Marinescu si Sebastian Bodu.

 

Cei doi europarlamentari spun ca imaginea creata asupra romanilor este una falsa si nedreapta. "Etichetele puse in ultimele zile reprezinta nu numai o jignire adusa milioanelor de romani, ca natiune, sau sutelor de mii de romani care traiesc, muncesc sau invata onest in Italia, ci si o bariera pusa in calea integrarii acestora din urma in societatea italiana, ca oameni care nu se diferentiaza prin nimic de cetatenii tarii care le-a oferit locuri de munca sau de studiu", arumenteaza europarlamentarii PDL.

In opinia lor, primul pas in depasirea acestei situatii este ca oficialii italieni sa se intalneasca cu reprezentantii comunitatilor de romani care locuiesc in Italia. Totodata, europarlamentarii le lanseaza invitatia de a vizita Romania. "In calitatea Dumneavoastra de importanti decidenti si formatori de opinie, consideram ca este absolut necesar sa aveti la indemana toate informatiile care sa conduca la luarea unei decizii obiective. In plus, daca veti da curs invitatiei noastre, veti avea ocazia sa discutati si cu reprezentanti ai numeroasei comunitati de oameni de afaceri italieni care locuiesc in Romania", se mai precizeaza in scrisoare.

Mai mult, cei doi europarlamentari isi anunta disponibilitatea de a efectua o vizita in Italia, in timpul careia sa se intalneasca cu oficiali italieni, preocupati de siguranta publica, si cu reprezentanti ai comunitatii romane din Italia "ingrijorati, ca si noi, de situatia creata".

Europarlamentarii PDL amintesc ca in cursul anului trecut, atat ministrul de Interne, Roberto Maroni, cat si primarul Romei, Gianni Alemano, au declarat ca ii preocupa situatia de fapt si de drept a acestor tabere de "nomazi" si ca se va trece la construirea de tabere noi, legale, care sa aiba ca efect incluziunea sociala a rezidentilor, inclusiv scolarizarea minorilor. "Am fi recunoscatori daca am primi informatii despre stadiul acestor demersuri", mai cer Marian Jean Marinescu si Sebastian Bodu.

Z.O.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.